5è ANIVERSARI MORT EDMUND HILLARY I EL PERILL DE LES XARXES SOCIALS

Sir.Edmund Hillary

Llegint La Contra de La Vanguardia d’avui (10/1/2013) , m’he espantat una mica i he recordat els freqüents errors informatius que s’han produït en general, i més concretament en moltes noticies sobre esport, alpinisme, exploracions o reptes diversos; per noticies difoses per les xarxes socials sense contrastar i mogudes a una velocitat estratosfèrica.

Twitter, Facebook, Google, etc… ens aporten una gestió de la informació brutal y una llibertat teòrica sense precedents, però, com bé diu Evgeny Morozov en l’entrevista esmentada, també faciliten l’autoritarisme, la censura, la propaganda i el control.  I jo hi afegiria que també possibiliten difondre falsetats o incorreccions quan una font d’opinió és seguida per molta gent i és percebuda com a creïble sense ser contrastada per cap altre controlador o filtrador fiable.

Avui parlàvem amb un amic sobre el 5è aniversari de la mort d’un dels alpinistes i exploradors més impressionants de la nostra història recent, i se’ns ha acudit de recordar-ho pel Twitter, però actualitzant el fet i posant la noticia com a actual.  La sorpresa ha estat que molt pocs han qüestionat la informació i una gran majoria de gent ha donat la noticia per bona, l’ha difós ràpidament, i s’ha estès a una velocitat increïble.  Pot ser ens hem passat al voler fer una conya/homenatge a un mite de l’aventura, i tot i que volíem allargar-ho fins el mig dia, hem preferit aclarir-ho al cap d’una hora.

Però la conclusió de tot això, és que si ja no ens hauríem de creure sempre tot el què diuen els mitjans tradicionals i, teòricament, contrastats; encara hauríem de qüestionar-nos més les informacions que venen de fonts absolutament individuals i gens filtrades per cap tipus de protocol.

La llibertat és una de les grans conquestes de l’evolució de la civilització, i les xarxes socials son una mostra de l’alt grau de llibertat del que gaudim actualment a la nostra societat.  Però com sempre passa, la llibertat és molt maca, però també és un actiu molt i molt difícil de gestionar.

Aprofitem per a agrair i, en part, també disculpar-nos amb tots aquells als qui haguem creat algun tipus de confusió amb la informació de la mort del Hillary.  Sigui com sigui, gràcies per seguir-nos, i de veritat que el nostre (o meu) compromís és sempre ser el màxim acurat en la informació transmesa o generada per les nostres pròpies activitats.

Avui fa 5 anys que va morir Sir.Edmund Hillary, i el més cert del què he Twittejat avui és que l’admiro moltíssim com a persona que amb una vida viscuda intensament i amb sentit.

Per |2013-01-10T00:00:00+01:0010 de gener de 2013|Generals|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT