CARTA A UN BON AMIC QUE VOL POTENCIAR LA SEVA MARCA PERSONAL

Marca Personal

NOTA PRÈVIA: Aquest POST no és un POST.  És senzillament una carta personal (i real) que vaig escriure ahir a un amic, a rel d’una consulta que em va fer tot dinant fa uns dies.

____________________

Hola XXXXXX,

Dimecres em vas preguntar sobre una cosa que mai m’havia plantejat directament cap amic: Que l’aconsellés sobre com crear, millorar i potenciar la seva marca personal. I ara porto uns dies que, malgrat tenir un munt de coses en les què pensar, sempre se me’n va el cap en vers aquest tema.

En moltes converses amb amics íntims, hem compartit punts de vista sobre temes diversos molt personals: feina, parella o crisis de parella (força corrent), esport, salut, família, futur, etc.  Però mai sobre un factor que, per les pròpies característiques de la meva activitat, he tingut de gestionar cada vegada amb més rigor en el meu dia a dia:  la marca personal.  I al final, veig que aquest és un aspecte tant o més important que no pas tota la resta, doncs els engloba a tots i els enllaça d’una manera més conscient, coherent i eficient. 

Ningú ha de crear una marca personal. Tothom la té d’una manera o altre, i això és la manera com ens perceben els altres tant a nivell personal com professional.  El problema és que molta gent només es dedica a pencar, a interrelacionar-se o a activar projectes, sense tenir en compte que al cap damunt hi ha una marca (la nostra), que s’ha d’anar construint, evolucionant, cuidant i, si es vol, potenciant o expandint.

Tu portes molt de temps treballant en una àrea concreta, amb una excel·lent trajectòria, recollint molts èxits i també alguns fracassos, tenint un reconeixement professional evident, i esforçant-te cada dia per donar un bon servei, ser eficient i aconseguir una rendibilitat amb la teva activitat. I arriba un punt en que penses allò de "Hauria de tenir una web pròpia?", "Necessitaria estar actiu a les xarxes socials?", "Com puc tenir més visibilitat per poder ser més competitiu i que em surtin més oportunitats en uns moments de mercat tant complicats?

Ja a la conversa de dimecres vàrem arribar a la conclusió de que webs, xarxes o altres accions de comunicació, només són mitjans al servei d’un objectiu: Consolidar i potenciar la teva marca personal.

Quants professionals dediquen uns esforços titànics a treballar per produir, i casi cap esforç a treballar la seva marca?  I això és molt perillós.  La nostra marca personal és el major actiu que tenim a la vida professional, i pot ser també a la personal, doncs recull la nostra reputació, la nostra imatge, la nostra experiència, els nostres valors, la nostra energia i capacitat emprenedora, i la nostra voluntat de ser ferms i seriosos en tot el què fem, perquè assumim el repte de tenir i defensar la nostra marca.  Penso que si un no aconsegueix crear-se una marca personal sòlida, corre el risc d’anar per la vida convertit en una "Commodity"; un producte que no té valor afegit, i només cotitzarà al mercat segons llei d’oferta i demanda de cada moment, molt sovint injusta, boja i, fins i tot, cruel.

En el món que estem i, sobre tot, en el món cap on ens dirigim, hi haurà tanta complexitat, incertesa, velocitat de canvis, i necessitats tant imprevisibles, que desenvolupar la marca personal esdevindrà un aspecte absolutament essencial.  Per això et convido i t’insisteixo a que dins de tota la teva estratègia personal/professional, dediquis una part de l’energia en aquest aspecte clau i prioritari.

I t’ho has d’agafar molt seriosament, perquè quan un treballa amb la seva marca, posa el seu nom en joc. No és com quan un està sota el paraigües d’una marca comercial (pròpia o aliena), que si hi ha una cagada, la que fa pudor és aquella marca "X". Aquí el valor o la pífia queda sempre impregnada inapel·lablement al teu nom.

Hauràs de treballar alguns aspectes clau com:

–    POSICIONAMENT: Com vull ser percebut. Quins del meus atributs vull que destaquin i siguin més visibles. En què seré un referent.

–     VALORS: Quins valors estaran associats a la meva marca. Quina coherència hauré d’exigir a la meva marca per què les meves accions no es desmarquin dels límits per on es mouen els meus valors.

–  CONCEPTES: Què és el que tinc que comunicar. Com ho puc/vull comunicar. En quins temes em centraré.

– COMUNICACIÓ: Com mouré la comunicació per expandir la meva marca: Web/Blog, Xarxes socials, Mitjans tradicionals, Xerrades, Llibres, Articles de col·laboració amb algun mitjà, Relacions Públiques, Networking, etc.

–     DELIMITACIÓ DEL PERSONATGE: Una cosa és la teva persona, que és el 100% de tu mateix, i l’altre el personatge que forma part d’aquesta persona, però que només és la porció que vols que sigui visible públicament. El personatge ha de formar part sempre de tu mateix (sinó no seria autèntic), però ha de preservar les àrees d’intimitat o de conceptes que tu no vulguis traspassar.

També hauràs de tenir clar que:

–       Has de ser GENERÓS: Comunicar i expandir-se com a marca general no vol dir fer "Publicitat" d’un mateix, sinó guanyar valor. I la millor manera de guanyar valor és ser generós amb els demés, preocupant-te del què els interessa del que tu pots oferir, compartir conceptes; ser útil, en definitiva. Així et llegiran, et seguiran, et consideraran algú de valor, confiaran en tu i, pot ser, et recomanaran.

–       Has de TREBALLAR-hi molt: Una marca no es construeix, no es fa créixer i no es divulga en un plis plas. Requereix temps, perseverança, constància, i picar molta pedra. Aquí un ha de valorar si realment vol un resultat només a curt termini (el treball de cada dia), o aquest aspecte és important per ell en el curt, mig i llarg termini.

–       Has de GAUDIR: Precisament perquè l’esforç, constància i duració en el temps (sempre, de fet) que requereix treballar bé la marca personal és tant exigent, només hi ha una manera de poder-ho afrontar. S’ha de fer de manera que sigui interessant, plaent i entretingut per un mateix. Igual que no es pot fer esport sense gaudir, o no es pot estudiar per obligació, el procés de desenvolupar una marca personal necessita il·lusió i passió constant. Si no, passarà com aquell que al setembre s’apunta a un gimnàs, hi va un parell de mesos, paga la quota sense anar-hi quatre mesos mes, i al final constata que tot plegat ha estat una frustració que compensa justificant que cuidar-se de salut fent esport tampoc és tant important.

Bé, tenia ganes de comentar-te tot això després del nostre dinar de dimecres. Jo no vull anar donant consells a un amic si ell no me’ls demana, però aquest ha estat justament el cas. Jo et conec molt bé, i tinc claríssims tots els teus valors, que són moltíssim després de molts anys de lluita seriosa i compromesa. També els coneixen la gent del teu entorn personal i professional més immediat. Per això és tant important que els puguis incorporar de manera més contundent a la teva marca, i que aquesta tingui una major visibilitat, perquè si expandeixes el cercle que sap apreciar i valorar el que tu ets, es multiplicaran les oportunitats professionals, i passarà que en un món tremendament canviant i incert, hi haurà una cosa que convertiràs en sòlida i certa: La teva pròpia marca

Per |2014-08-03T00:00:00+02:003 d'agost de 2014|Generals|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT