40 PREGUNTES CLAU PEL FUTUR DEL MÓN

INTRODUCCIÓ A L’ARTICLE QUE HE COORDINAT PEL SUPLEMENT ESPECIAL DEL "40 ANIVERSARI" DEL GRUPO Z, INSERTAT EN TOTES LES PUBLICACIONS DEL GRUP, ENCAPÇALADES PEL DIARI "EL PERIÓDICO":

El segle XXI comportarà una gran onada de canvi que equivaldrà a milers d’anys d’evolució en termes del segle passat. Els darrers 100 anys han suposat el període de majors canvis de la història de la humanitat. Però les dècades que tenim al davant, deixaran com obsolet, lent, antiquat i avorridament estable el segle transcorregut.

Sense cap mena de dubte, estem a punt de protagonitzar el moment més important de la història de l’home des que va començar a caminar sobre dues potes. Aquest segle serà el més radical de tots els temps, per envergadura, per velocitat i per capacitat d’impacte en la nostra manera de viure i de relacionar-nos amb el món.

I no estem parlant del què passarà a llarg termini. Estem parlant del què serà la nostra vida, la que viurem tots els que estem llegint aquest article. La majoria de persones de menys de vint anys te moltes probabilitats de viure en el segle XXII. Però durem el que durem, el que és segur és que serem testimonis i protagonistes d’unes dècades d’immensa evolució.

El futur serà espectacularment intens, impactant, complex, apassionant i imprevisible. Qui sàpiga afrontar aquesta etapa amb una actitud adequada, viurà amb plenitud una de les èpoques més especials de la humanitat; però la mentalitat de molta gent no estarà preparada pel que ha de venir, i es trobarà amb grans dificultats per poder surfejar l’enorme onada que s’està creant.

Els principals factors d’aquesta gran onada de canvi seran un espectacular desenvolupament de la robòtica i la intel·ligència artificial; la híper connectivitat entre milers de milions de persones i entre centenars de milers de milions d’aparells; una revolució de la salut, la longevitat i les capacitats humanes; un món amb més de 9.000 milions d’habitants; i uns reptes majúsculs que estan provocant un gran estrès al planeta.

Aquests seran, a grans trets, els elements que composaran aquesta gran onada, però llavors hi haurà un ingredient que farà que es converteixi en un autèntic tsunami: la altíssima velocitat. Els humans acostumen a pensar en el futur com quelcom lineal, i ens costa de veure i assumir l’escenari del què ve, marcat per una capacitat d’avançament exponencial.

El món al final d’aquest segle no es semblarà en res al que coneixem avui en dia com humanitat. Serà un món incert i complex, però a la vegada apassionant i ple d’oportunitats.

El moment de la història de l’univers que ens ha tocat viure requerirà que siguem molt bons en les dues úniques coses que podem controlar: la nostra actitud i les nostres accions. Només nosaltres serem els responsables de la nostra actitud en front al que ha de venir, i només nosaltres serem els responsables de les accions que duem a terme, i l’impacte negatiu o positiu que aquestes tinguin en el món.

Per tot això, haurem d’aprendre a formular-nos constantment les preguntes correctes, per obtenir respostes vàlides que ens permetin anar ajustant la nostra brúixola individual i col·lectiva. I per això hem volgut plantejar aquí les que considerem que són les quaranta preguntes clau a tenir en compte pel futur. Evidentment n’hi ha moltes més, i cada una d’elles genera infinitat de noves preguntes; però per algun lloc s’ha de començar, i creiem que haver pogut comptar amb un gran grup d’experts apassionats en cada matèria, i atrevits per a fer un pronòstic per les properes dècades, ens aporta un valor i un impacte que no ens deixarà indiferents.

En les properes setmanes aniré publicant en el Blog la resposta de cada expert a cadascuna de les preguntes clau formulades, que detallo a continuació:

1.         Com evolucionarà la població mundial?

2.         Quants humans pot suportar el Planeta?

3.         Es podrà eradicar la fam al món?

4.         Com ens afectarà el canvi climàtic i què podem fer?

5.         Com evolucionarà la contaminació i acidificació dels oceans?

6.         Serà l’accés a l’aigua potable el major repte que tindrà l’home?

7.         Com seran les ciutats del futur?

8.         Com ens transportarem?

9.         El petroli deixarà de ser la font principal d’energia?

10.       El món podrà funcionar amb energia 100% renovable?

11.       Com s’incorporarà la tecnologia al cos humà?

12.       La Intel·ligència Artificial és una amenaça o una oportunitat?

13.       Haurem de concedir drets als robots o als humans integrats amb robots?

14.       Com viurem en un món híper connectat?

15.       Com canviarà la nostra vida la realitat virtual?

16.       Desapareixerà la privacitat i la intimitat?

17.       Com evolucionarà la medicina en aquest segle?

18.       Guanyarem la guerra contra les malalties cardiovasculars i el càncer?

19.       Quants anys podrem viure?

20.       Els Drets Humans haurien d’afectar a d’altres éssers vius no humans?

21.       Com ens formarem i quin paper jugaran escoles i universitats?

22.       Com gestionarem les migracions massives de persones?

23.       Com evolucionaran les religions i els integrismes religiosos?

24.       Quins seran els estats més poderosos en les properes dècades?

25.       Hi haurà grans canvis en geopolítica?

26.       Hi ha risc d’una guerra global?

27.       Quins són els grans reptes de la democràcia?

28.       Quin rol pot jugar el model capitalista en els reptes de la nostre societat?

29.       Desapareixeran els paradisos fiscals?

30.       És possible un creixement econòmic sostenible?

31.       Com evolucionarà la desigualtat en el món?

32.       Són viables altres sistemes econòmics com l’economia col·laborativa o altres tendències?

33.       Com seran els canvis en el model de treball?

34.       Com afectarà la robòtica i la intel·ligència artificial a la feina i l’activitat professional?

35.       Serà necessària i possible una renda mínima universal?

36.       Hi haurà igualtat real entre gèneres?

37.       Com s’albiren els nous models familiars?

38.       Què passarà amb les llengües dominants i les minoritàries?

39.       Viatjarà l’home més enllà de la Lluna?

40.       Colonitzarem altres planetes?

Per |2016-12-14T00:00:00+01:0014 de desembre de 2016|Generals|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT