COM EVOLUCIONARÀ LA POBLACIÓ MUNDIAL?

Resposta 1 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracto jo directament:

Des de fa 150.000 anys fins fa aproximadament uns 10.000, es calcula que hi havia entre 6 i 10 milions d’humans al planeta. A partir de la revolució agrícola, hi va haver una explosió de la població que va fer que es doblés més o menys cada mil cinc-cents anys, arribant a un total de 150 milions a l’inici de la nostra era; una tercera part en l’Imperi Romà, una altra tercera part en l’Imperi Xinès i la resta disseminat. Amb alguns períodes de despoblació a causa d’epidèmies com la pesta, es va arribar a l’any 1.600 amb uns 500 milions de persones al món.

Dos-cents anys després, al 1.800, ja s’havien doblat per arribar als 1.000 milions. I passats uns altres dos-cents anys, al 2000, s’havien multiplicat per sis, fins arribar als 6.000 milions; encara que cal destacar que al 1960 només eren 3.000, i la xifra es va doblar en només quaranta anys. Des de llavors han passat només quinze anys, i ja hem arribat als 7.260 milions.

Aquestes són dades objectives mesurades científicament. A partir d’aquí, hi ha diferents versions de com pot evolucionar la població del planeta en els propers anys.

Com sempre, hi ha els que veuen el panorama molt negre, i els que són més prudents. Però cap de les dues versions ens deixa massa tranquils. Uns estimen que aconseguirem la xifra de 10.000 milions d’habitants en 2050 i entre 13 i 15.000 milions a finals de segle, i els més moderats, entre ells l’ONU, diuen que a partir d’ara es creixerà a un ritme més lent, arribant fins i tot a un possible estancament cap a meitat o final de segle, per quedar-nos al voltant dels nou mil milions per al 2050, i entre aquesta xifra i els 11.000 milions pel 2100.

A banda de les xifres globals, el repte vindrà de la distribució del creixement de la població, ja que segueix diferents inèrcies segons les zones geogràfiques, que condicionaran molt els efectes sobre el planeta. Uns països creixen molt (bàsicament els de l’Àfrica i l’Índia), i altres estan estancats. En uns països hi ha una població molt jove, i en altres està alarmantment envellida. I mentrestant, la societat s’està concentrant acceleradament en grans zones urbanes, i l’esperança de vida creix ràpid i de forma bastant generalitzada.

Quedem-nos amb la versió que creiem més lògica de cada franja de previsió, però sigui com sigui, tenim davant nostre una situació de superpoblació que, fins i tot en el cas més relaxat, suposarà un repte immens per a les dècades que venen.

ALBERT BOSCH: Expert en actituds de lideratge i tendències de futur. Aventurer, emprenedor i escriptor. Autor del llibre “L’explorador del Futur”.

Per |2019-04-25T18:03:18+02:006 de març de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT