ES PODRÀ ERADICAR LA FAM AL MÓN?

Resposta 3 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracta l’ANTONIO SALORT-PONS:

Sense cap dubte erradicarem la fam al món. Això serà un fet en els propers anys. Ja existeixen les solucions tècniques perquè desaparegui aquesta xacra. A més, l’agenda 2030 que marca els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i especialment l’ODS 2 és una eina clau perque s’enforteixi el compromís polític i s’uneixin els esforços necessaris per viure en un món sense fam. No serà una tasca fàcil, però la fam quedarà eliminada.

Davant els que opinen que acabar amb la fam és un desig il·lusori, contraposem els fets: entre 1990 i 2015, el nombre de persones que passava gana es va reduir en 216 milions i la majoria de països en desenvolupament (72 de 129 països) van baixar a la meitat el percentatge de persones subalimentades (aquelles que ingereixen habitualment menys calories de les necessàries).

Avui en dia una de cada nou persones en el món, això són 795 milions, passa gana tot i que es produeixen suficients aliments per a tothom. A més, el cost econòmic de la fam és cada vegada més conegut, fet que comporta que, progressivament, més entitats públiques i privades s’involucrin en abordar alguna de les seves múltiples vessants com ara la salut, la nutrició o els sistemes de producció i consum sostenibles.

Són molts els exemples de col·laboració per assegurar una distribució equitativa del menjar; invertir en programes de nutrició que evitin deficiències en vitamines i minerals especialment en els nens menors de dos anys; establir menjadors escolars a les zones més vulnerables del planeta; donar suport als petits agricultors per adaptar els seus conreus al canvi climàtic; donar accés als mercats i disminuir la proporció d’aliments que es desaprofiten o es fan malbé una vegada feta la collita; reduir els riscos davant els desastres recurrents; o enfortir serveis bàsics en contextos de màxima pobresa.

Nosaltres des del Programa Mundial d’Aliments enviem un missatge de compromís a tots els ciutadans. Junts podem erradicar la fam del món al llarg de les nostres vides. És el nostre repte.

ANTONIO SALORT-PONS: Director de l’oficina espanyola del Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides.

Per |2019-10-29T14:12:26+01:0016 d'abril de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT