COM ENS AFECTARÀ EL CANVI CLIMÀTIC I QUÈ PODEM FER?

Resposta 4 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracta JOSÉ MARÍA BALDASANO:

Ja no hi ha discussió, ni científica ni mediàtica, de que l’actual civilització humana està provocant un canvi climàtic a una velocitat sense precedents, especialment des de l’invent de la màquina de vapor (al voltant de l’any 1750) i l’ús intensiu dels combustibles fòssils com a principal font energètica. En essència, hem evolucionat a ser un “homo energeticus”.

La qüestió no és com afectarà, sinó com ja ens està afectant, tant al planeta com a l’espècie humana.

Segons el panell intergubernamental pel canvi climàtic de les Nacions Unides:

  • La temperatura mitjana del planeta ja ha pujat un grau centígrad en l’últim segle, així com la temperatura de l’aigua de mar.
  • El desglaç de les glaceres i de l’Antàrtida, complementat per la dilatació tèrmica dels oceans, està provocant un augment del nivell del mar que afecta especialment a les zones costaneres que és on viu la major part de la població humana.
  • Es produeixen canvis no uniformes dels patrons de precipitació de pluja i neu, amb conseqüències sobre la disponibilitat d’aigua i la producció agrícola.
  • Tot això afecta enormement als patrons de biodiversitat (desforestació, floració, hàbits migratoris, etc.). Però una de les conseqüències més importants és la pèrdua accelerada del gel Àrtic.

La solució no és gens fàcil, doncs implica un canvi radical de l’actual model soci-econòmic-energètic. La mesura més important i urgent, encara que molt complicada d’executar degut als interessos existents, és l’abandonament de l’ús dels combustibles fòssils amb l’objecte de mitigar/aturar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, principalment de CO2 i CH4; unida a mesures d’adaptació. Aquest és l’objectiu de l’Acord de París sobre canvi climàtic, acordat al desembre de 2015. Serem capaços de fer-ho?

JOSÉ MARÍA BALDASANO: Catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Per |2019-04-26T10:11:00+02:0025 d'abril de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT