SERÀ L’ACCÉS A L’AIGUA POTABLE EL MAJOR REPTE QUE TINDRÀ L’HOME AL FUTUR?

Resposta 6 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracta JOAN GRIMALT:

L’accés a l’aigua canviarà en molts llocs del món. El problema no serà tant la disponibilitat d’aigua potable, que sempre es pot obtenir mitjançant la tecnologia, sinó la disponibilitat d’aigua en general.

El canvi climàtic probablement ampliarà les franges desèrtiques que tindran menys disponibilitat d’aigua. També està generant un escalfament de les muntanyes, que farà que en molts llocs hi hagi molta menys neu i gel, i per tant, menys retenció d’aigua.

De totes maneres, en el cas de l’aigua, el problema principal no depèn tant de les variacions climàtiques futures, sinó de la major demanda humana d’aquest recurs. Els humans estem ocupant cada vegada més tots els espais habitables de la natura, i tenim tendència a utilitzar cada vegada més recursos dels ecosistemes que ens envolten.

En l’àmbit de l’estat espanyol hem vist com ha anat augmentant la superfície de reg, i s’han construït apartaments turístics, hotels, camps de golf i altres instal·lacions que augmenten el consum d’aigua. Aquesta tendència no pot ser il·limitada. Cal canviar aquest model de desenvolupament d’acord amb els recursos disponibles, entre ells, l’aigua.

A les zones mediterrànies la predicció climàtica és d’una certa reducció dels règims pluvials i, sobretot, d’un augment de la irregularitat de les pluges. I com he dit, l’escalfament de les muntanyes augmentarà aquesta tendència per l’augment de les escorrenties (fluxos d’aigua superficial que es genera per precipitació o per fosa de neu o glaceres). Els boscos ajuden a mantenir un nivell d’humitat ambiental que pot limitar aquests efectes. És important defensar i mantenir les zones boscoses en bones condicions, sobretot en zones que poden evolucionar cap a climes més secs.

JOAN GRIMALT: Professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Expert en química ambiental. Autor de 650 articles científics sobre el tema.

Per |2019-05-27T17:05:26+02:0027 de maig de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT