COM SERAN LES CIUTATS FUTURES?

Resposta 7 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracta BOYD COHEN:

Abans de contestar, és important distingir de quin tipus de ciutats estem parlant. Ciutats nord-americanes, que fins a la data han apostat molt per a l’automòbil i els suburbis. Ciutats europees, que s’han orientat més a la densificació i el transport públic. O ciutats gegants, i algunes noves a Àsia, que de vegades es construeixen gairebé d’un dia per l’altre i contenen més de 10 milions d’habitants.

Per al propòsit d’aquesta resposta, em concentro en les ciutats europees. La meva visió per a aquestes ciutats dins d’aquest segle és que evolucionaran en tres eixos bàsics de transformació: autosuficiència en recursos, transport i col·laboració.

Seran ciutats autosuficients però interconnectades. En el futur les ciutats europees prendran el lideratge mundial en ser més autosuficients en termes d’aigua, energia renovable i menjar urbà. No obstant això, compartiran amb altres ciutats del mateix país, regió o de la resta del món tot tipus de tendències innovadores que millorin l’eficiència de la seva gestió.

Pel que fa al transport, no veig les ciutats europees dominades per autos sense conductor. Aquestes han demostrat al llarg de la seva història més compromís amb el transport públic i comunitari. No crec que en el futur circulin de forma predominant automòbils personals (amb o sense conductor) pel centre. Ja podem veure l’inici d’aquest procés. Per exemple, Oslo aspira eliminar els vehicles particulars del seu centre per a l’any 2019. Madrid té projectes semblants per a l’any 2020; i Barcelona està desenvolupant les superilles.

Les ciutats seran un centre d’espais de co-creació i col·laboració. Estic convençut que les ciutats creixeran en les seves capacitats de fomentar la innovació, l’emprenedoria, i la co-creació entre els ajuntaments, la ciutadania i les Pymes. Veurem un augment de micro productors, FabLabs (laboratoris de producció a escala personal o local) i altres iniciatives, que permetran a la ciutadania produir i consumir de forma col·laborativa. La ciutadania farà servir la seva intel·ligència per participar més activament en la millora dels seus barris i el funcionament de la ciutat.

BOYD COHEN: Director Adjunt d’Investigació i Professor d’Emprenedoria i Sostenibilitat a EADA Business School i a la en Universitat de Vic. Autor de “La aparición del Emprendedor Urbano”.

Per |2019-06-06T18:39:24+02:006 de juny de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT