COM ENS TRANSPORTAREM?

Resposta 8 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracto jo directament:

La nostra evolució com a civilització ha estat sempre relacionada amb la nostra capacitat de mobilitzar persones i mercaderies; i per la mateixa raó, el desenvolupament futur del transport marcarà notablement la nostra evolució com a societat.

Per centrar-nos, parlarem bàsicament del transport terrestre, el qual tindrà tres grans focus de revolució:

El primer factor és l’electrificació massiva dels mitjans de mobilitat: els cotxes particulars i el petit transport urbà obriran el camí, però de seguida els seguiran el transport pesat de mercaderies i persones.  La consciència mediambiental serà el motiu impulsor, però l’expansió massiva d’aquest tipus de transport vindrà de la seva funcionalitat.  La seva implantació arribarà molt abans del que puguem pensar, gràcies als següents factors acceleradors: regulació, massiva instal·lació de punts de càrrega, àmplia oferta de models d’automòbil, estalvi de costos, menys avaries i efecte social per la moda de la darrera tendència.  Dins de 5 o 10 anys veurem un panorama totalment diferent a les nostres ciutats i carreteres.

El segon factor serà la tecnologia d’autoconducció.  La geolocalització i la digitalització convertiran els cotxes en uns robots moguts per energia elèctrica i governats per intel·ligència artificial.  Hi haurà un període d’adaptació a l’àmbit legal, moral, laboral i estructural; però hi ha pocs dubtes de que veure persones conduint pot ser quelcom excepcional dins d’unes dècades. I amb això guanyarem molt en comoditat i seguretat; doncs els “robocotxes” compliran totes les normes de trànsit, podran anticipar situacions de risc al estar comunicats amb els altres vehicles i multitud de dades de l’entorn, i a més no beuran alcohol, ni existiran els aprenents, ni conduiran amb els reflexes d’un avi de 85 anys.

Però el tercer factor serà el que realment revolucionarà el transport terrestre.  El cotxe elèctric i l’autoconducció només seran els graons necessaris per arribar al veritable canvi de paradigma: la maximització dels transports públics més eficients en les ciutats (elèctrics, per suposat) es sumarà a la pràctica desaparició del cotxe particular.  Ja no necessitarem tenir cotxes en propietat, perquè es desenvoluparan serveis de mobilitat a través d’Apps o plataformes que ens oferiran contractes per ús, per quotes, low cost o premium, que ens recolliran i ens desplaçaran a on necessitem.  Diferents empreses amb grans flotes de vehicles autònoms competiran per costos i eficiència, i no pensaran en vendre cotxes, sinó en aportar-nos solucions de transport.  És molt probable que en poc temps tenir un cotxe propi sigui quelcom exòtic, similar al que és ara tenir un cavall.

ALBERT BOSCH: Expert en actituds de lideratge y tendències de futur. Aventurer, emprenedor i escriptor. Autor del llibre “L’Explorador del Futur”.

 

Per |2019-06-13T14:06:12+02:0013 de juny de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT