EL PETROLI DEIXARÀ DE SER LA FONT PRINCIPAL D’ENERGIA?

Resposta 9 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracto jo directament:

Si hem d’esperar que s’esgoti el petroli, poden passar moltes dècades i haver creat un perjudici extremadament greu al planeta. Per això, hi ha un consens cada vegada més important en què la mateixa manera que l’Edat de Pedra no va acabar quan es van esgotar les pedres, el regnat del petroli finalitzarà molt abans que s’esgotin les reserves.

Els acords presos per 195 països en el COP21 de París són una clara esperança. Però no hem de ser il·lusos, ja que estem parlant de la indústria més poderosa del món, amb uns lobbies molt potents i un sistema absolutament consolidat.

Estic convençut que més enllà de les declaracions d’intencions i de les esperances, el veritable escac al petroli serà en aquest segle i vindrà de les ciutats a través de la revolució del transport.

Actualment el 50% de la població mundial (3.650 milions de persones) viuen en zones urbanes; però el 2050 serà ja un 70% d’una població que haurà crescut molt, i pot arribar a uns 6.300 milions. A més, en els propers 10 anys es doblarà la classe mitjana al món; i tots voldran comprar-se un cotxe.

A part dels efectes en el canvi climàtic, el transport és un gran generador de contaminació. El 2015 van morir al món 3,3 milions de persones (432.000 a Europa, 27.000 a Espanya) per causes directament relacionades amb la contaminació; la majoria en entorns urbans on el trànsit de vehicles és més intens.

Aquest gravíssim problema suposarà una palanca per activar el mecanisme que acabi amb la primacia del petroli. No podrem viure en ciutats mega poblades amb un transport basat en energia tan contaminant, senzillament perquè moltíssima gent morirà o haurà gravíssims problemes de salut. Com ja estan apuntant alguns governs com el de Noruega, Holanda o fins i tot el de la Xina, s’han de prendre mesures radicals directament contra el petroli, i això crearà un efecte dòmino en la regulació i en la potenciació d’energies i tecnologies no contaminants en tots els àmbits, que faran baixar dràsticament la demanda del petroli, i amb això el preu del barril i la sostenibilitat de les pròpies empreses petrolieres.

No és casualitat que els Rockefeller, que van basar la creació de la seva fortuna en la indústria del petroli, hagin decidit desinvertir totalment en aquest sector. L’era post petroli ja ha començat. Serà una bèstia difícil d’aniquilar, però a partir de meitat d’aquest segle ja no serà la base de la nostra energia.

ALBERT BOSCH: Expert en actituds de lideratge i tendències de futur. Aventurer, emprenedor i escriptor. Autor del llibre “L’explorador del Futur”.

Per |2019-10-11T13:23:24+02:0011 d'octubre de 2019|Lideratge, Sostenibilitat|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT