FINALITZAT EL BLUEBRO TEST

  • Acabada la primera fase de reconeixement de l’Ebre per preparar el descens integral en caiac al 2020
  • S’ha fet un estudi detallat de cada part del riu, entrenant els punts clau, provant material, planificant la logística necessària i preparant material gràfic per al projecte
  • Es constata que serà una aventura molt més complexa del que pot semblar a primera vista
  • S’han identificat els temes clau a tractar a nivell ambiental i de sostenibilitat en relació al recurs “Aigua”
  • Els promotors del projecte estan convençuts que BLUEBRO serà un projecte molt valuós tant a nivell d’aventura com de projecció de valors sostenibles

Durant els últims 10 dies de setembre s’ha completat el BLUEBRO TEST, la fase d’activació del projecte BLUEBRO que consistirà en el descens integral en Kayak del major riu de la Península Ibèrica a la primavera de 2020.

El BLUEBRO TEST ha suposat un treball intens per poder complir tots els objectius proposats: Reconeixement de tot el recorregut identificant els punts més crítics per dificultat, per perill o per circumstàncies especials a tenir en compte. Descens d’alguns trams a mode d’entrenament, coneixement del punt concret i prova de material. Desenvolupar un pla logístic i de contingències per poder maximitzar les possibilitats d’èxit del repte final. Identificar “in situ” la relació del recorregut a realitzar amb tots els temes clau que es tractaran a nivell de sostenibilitat i medi ambient connectats amb el recurs bàsic “aigua”. I finalment realitzar molt material gràfic per poder-lo utilitzar durant la comunicació i preparació de tots els mesos previs al descens integral.

UN REPTE COMPLEX

Curiosament, l’aventura del descens integralment del riu Ebre des del seu naixement fins al mar, no es percep com un projecte massa difícil pel públic en general. Però quan un s’endinsa en ell mínimament, constata l’enorme complexitat del mateix i el perquè en la història hi ha menys de 10 casos d’èxit en la realització del descens integral.

El 80% del recorregut no presenta unes dificultats tècniques especials. Però la pròpia distància i el nombre d’etapes que comportarà, fan que sigui un repte majúscul poder-les realitzar. Tampoc és molt difícil tècnicament fer un recorregut a peu per un desert, una pista de muntanya o una carretera, però si un ha de recórrer una marató diària durant 20 o 25 dies, això es convertirà en un repte majúscul tot i que fer uns pocs quilòmetres sigui una cosa fàcil tècnicament. Doncs el mateix passa amb l’Ebre: fer un tram petit d’aquest 80% del recorregut és una cosa molt assequible; però acumular 930Km. així, durant unes tres setmanes a raó d’unes 8 hores de paleig al dia, fa que l’execució d’aquesta aventura sigui altament exigent.

Després hi ha l’altre 20% del recorregut, que presenta ja grans dificultats tècniques pels ràpids que hi ha especialment a la part de l’Alt Ebre entre Reinosa i Logronyo; alguns trams molt aïllats i amb poques o cap escapatòria o accés d’equips de suport i emergències, com el Canó de l’Ebre a les Merindades; i múltiples punts delicats i perillosos tant per les condicions del curs de l’aigua com per altres elements que cal gestionar amb encert.

Després del test, tenim previst realitzar el descens integral en unes tres setmanes, començant a mitjans de juny de 2020, just quan comencen a desembassar aigua de l’embassament de Reinosa, i amb això ens garantirem un bon cabal per la part del trajecte de l’Alt Ebre, la més delicada de la ruta.

DIVERSOS REPTES AMBIENTALS

El repte esportiu/aventurer es connectarà amb tots els reptes ambientals que s’han d’observar en primera persona des de dins del riu. No és el mateix veure el riu des de la civilització, a veure la civilització des del riu. I en aquest projecte volem aportar un punt de vista diferent sobre la relació de la societat amb l’aigua i tots els elements relacionades amb ella.

Només en aquesta fase del projecte ja hem pogut constatar molts punts sensibles en aquesta relació d’humans i resta de l’entorn de l’Ebre: Espècies invasores, contaminació, usos agrícoles, residus, gestió de cabals mínims, progressió de les precipitacions i estimacions de nivell d’aigua en el futur, etc.

DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

El projecte BLUEBRO ha nascut i evoluciona amb un Objectiu i un Propòsit clars:

Objectiu: aconseguir realitzar un descens integral del riu Ebre des de Fontibre fins al mar Mediterrani.

Propòsit: divulgació de consciència ambiental a través de tot lo relacionat amb l’aigua i activació d’hàbits més sostenibles respecte a aquest element en concret i al medi ambient en general.

Per això era molt necessària aquesta fase d’activació i planificació del projecte, alhora que ara s’activen uns llargs mesos de molta feina i preparació d’aquesta gran eco aventura perquè sigui un èxit tant en l’Objectiu com en el Propòsit de la mateixa.

Des d’ara fins a l’inici del descens integral es desenvoluparan una sèrie d’activitats esportives i de divulgació per entrenar, planificar i anar aportant valor en tots els aspectes relacionats amb aquest esdeveniment.

Us convidem a seguir tota l’evolució i la generació de continguts tant a la web de Bluebro com en els comptes de Twitter, Instagram o YouTube.

Aquí us deixem amb el vídeo resum del BLUEBRO TEST

Per |2019-10-17T17:23:16+02:0016 d'octubre de 2019|Aventures, Sostenibilitat|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT