COM PROGRESSARÀ LA MEDICINA EN AQUEST SEGLE?

Resposta 17 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUPO Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracta JULIO MAYOL:

Durant aquest segle, més que una evolució, la medicina experimentarà una veritable revolució, provocada per diferents factors clau com són la genètica, la biotecnologia i la robòtica, que se sumaran als ja de per si accelerats avenços mèdics per metodologies més habituals.

I tot això s’integrarà a gran velocitat gràcies a la irremeiable transformació digital. Això és, es produiran progressos en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties com a conseqüència dels avenços en la computació i Internet.

Els dispositius digitals connectats a grans bases de dades ens permetran capturar informació sobre el funcionament del cos humà de manera no invasiva, és a dir, imperceptible per als pacients. A més, ens tornarem “transparents” per als mètodes de diagnòstic per imatge, de manera que no només veurem l’anatomia com fèiem fins ara amb els raigs X o amb l’ultrasò, sinó que també obtindrem representacions gràfiques del funcionament molecular del nostre organisme.

Totes les dades que es vagin acumulant, que representaran des del més petit, com poden ser els nostres gens (genòmica), fins al més gran, com és el comportament social de l’ésser humà (socialómica), seran processats amb tècniques d’Intel·ligència Artificial per supercomputadors.

Podrem reconstruir un organisme de manera digital, per tal de simular i emular la malaltia i el seu tractament amb nous fàrmacs personalitzats o procediments quirúrgics mínimament invasius.

Això ajudarà a la presa de decisions de pacients i professionals sanitaris. A més, facilitarà la política sanitària. D’aquesta manera, podrem millorar la salut no només de l’individu sinó també de la societat en el seu conjunt.

En resum, durant aquest segle es farà realitat una “Medicina 5P”: predictiva, preventiva, participativa, personalitzada i poblacional.

Juliol Mayol: Professor de Cirurgia de la Universitat Complutense. Director Mèdic de l’Hospital Clínic San Carlos i de la Unitat d’Innovació de l’Institut d’Investigació Sanitària San Carlos (IdSSC). Membre del consell de direcció de la revista “British Journal of Surgery”, i del consell editorial del “Journal of Gastrointestinal Surgery” i “World Journal of Gastroenterology”.

 

Per |2019-12-12T14:39:06+01:0012 de desembre de 2019|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT