COP25: UNA ALTRA DECEPCIÓ… MOLT NECESSÀRIA

  • Sembla que el COP25 serà una nova decepció davant la necessitat urgent de mesures contra el Canvi Climàtic, però tot i això aquestes cimeres són necessàries.
  • Constitueixen un fòrum mundial per debatre i acordar solucions globals a problemes globals.
  • Suposen una gran acció d’informació i conscienciació per a tota la societat.
  • Estableixen una unitat de mesura sobre la urgència i el nivell d’incompliment dels líders mundials.

Està a punt de concloure a Madrid la Conferència COP25 de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, en la que vaig poder participar el darrer dimarts, dins de l’esdeveniment “Asamblea por el Clima” organitzat a l’Àgora (Zona Verda) per la “Comunidad por el Clima”.

I en aquest punt, novament preveiem una gran decepció perquè es constata la urgència del problema en paral·lel a les poques ganes de comprometre’s de la majoria de països, que prioritzen els seus interessos econòmics nacionals al repte global al que ens enfrontem com humanitat.

Tot i aquesta previsible i terrible decepció, considero que és essencial celebrar aquestes cimeres, i ho justifico bàsicament per tres motius:

1) FÒRUM GLOBAL: És una constatació de que els grans reptes de la humanitat (especialment la “Crisis Climàtica” i altres greus problemes medi ambientals) superen la sobirania de les nacions. Encara que una part faci el correcte per solucionar-los, si els demés ho fan malament, no servirà de res. Encara que la illa de Samoa (i altres moltes del pacífic) renunciï totalment als combustibles fòssils, s’enfonsarà igualment al mar si no actuen tots els demés estats. I aquests fòrums són, com a mínim, passos endavant o intents necessaris per establir marcs de discussió i negociació d’acords globals davant d’emergències i estratègies globals.

2) GRAN ACCIÓ DE CONSCIENCIACIÓ: Només la seva celebració posa a l’agenda la magnitud del problema i provoca que tota la societat mundial estigui al corrent d’una informació contrastada i de la necessitat de prendre mesures i actuar d’immediat, tant per part dels governs i les grans empreses, com per part de cadascun dels ciutadans en les seves vides diàries.

3) UNITAT DE MESURA: Encara que sigui una decepció, encara que no s’arribin a acords clau, encara que s’incompleixin gran part dels acords presos, encara que es vagin posposant les mesures a prendre, i encara que sigui considerat per molts com una estafa; al celebrar-se el COP, es té com a mínim una UNITAT DE MESURA a partir de la qual totes les societats, governs i organitzacions poden constatar quant ens fallen o fallem, quant estafem, quant incomplim i quant procrastinem.

Però només podem exigir si també ens exigim. Per això, siguin quines siguin les decisions finals dels governs en el COP25, i siguin quines siguin les aplicacions que en facin d’elles, cadascú de nosaltres hem de preguntar-nos ja a partir d’avui què canviarem dels nostres hàbits de vida, i en què ens comprometrem mentre exigim i reclamem que els “mandamassos” prenguin mesures efectives. Només així arribarem a la COP26 de l’any vinent amb major pressió i més força per part de tota la ciutadania, i provocarem que els líders mundials es posin de veritat en la tasca de salvar el planeta i a tota la humanitat amb ell.

Per |2019-12-13T14:49:39+01:0013 de desembre de 2019|Sostenibilitat|1 Comentari

Un comentari

  1. Oscar Guirado Boguñá 17 desembre, 2019 en 13:35- Respondre

    Fins que el plaeta digui prou, i el respecte al medi sigui una realitat per imposició natural en llloc de una elecció dels Estats i persones. Quan no tinguem electricitat, tornarem a l’hort i a respectar el planeta. Que tirst que sembli que la única manera sembli que pugui ser el tornar a les arrels sense poder avançar en desenvolupament sostenible.

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT