GUANYAREM LA GUERRA CONTRA LES MALALTIES CARDIOVASCULARS I EL CÀNCER?

Resposta 18 del dossier “40 PREGUNTES CLAU PER ENTENDRE EL FUTUR DEL MÓN”, coordinat per mi per encàrrec del GRUP Z de comunicació, on un expert en cada matèria respon a una qüestió sobre la tendència d’un tema. En aquest cas concret, aquesta qüestió la tracta ANTONI BAYÉS:

La societat actual està envellint a passos de gegant gràcies als avenços aconseguits en l’àmbit biomèdic en els últims trenta anys. La mortalitat per infart de miocardi ha passat del 25% al 5% en dues generacions, però ha augmentat la insuficiència cardíaca, la nova epidèmia cardiovascular del segle XXI.

En els propers anys veurem avanços espectaculars, sobretot amb el desenvolupament de vàlvules biològiques que no requereixin cirurgia, marcapassos sense cables, el cor mecànic i la regeneració de les zones mortes del múscul cardíac.

No obstant això, la prevenció cardiovascular i, fonamentalment, el control del pes (clau per evitar la hipertensió arterial i la diabetis) i l’exercici físic, segueix sent un repte clau per al present i el futur.

D’altra banda, a mesura que controlem millor el cor i la població viu més anys, augmenta la incidència de càncer. No obstant això, la investigació d’aquesta malaltia amb immunoteràpia, la medicina de precisió basada en bio-marcadors, i l’epigenètica estan iniciant una nova era que permetrà curar-lo o convertir-lo en una malaltia crònica.

En definitiva, amb hàbits saludables, noves tecnologies, i avenços en fàrmacs biològics, podem aconseguir que les malalties cardiovasculars i el càncer es converteixin en un company de viatge en comptes del final del viatge. Encara no hem guanyat la guerra, però en els últims anys si s’ha vençut en algunes batalles importants en nom de la ciència i la investigació.

Les perspectives per al futur són molt prometedores. El món acadèmic, la indústria biomèdica i la societat estan unint cada vegada més esforços per aconseguir que les generacions futures puguin viure més i millor.

Professor Antoni Bayés: MD, PhD, FESC, FHFA. Director de l’Institut del Cor (Heart Institute Director). Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Professor Titular, Departament Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona.

Per |2020-02-10T13:49:57+01:0010 de febrer de 2020|Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT