BLUEBRO: DESCENS INTEGRAL DE L’EBRE EN CAIAC

 • Una gran aventura al servei del medi ambient i la sostenibilitat.
 • 24 etapes per recórrer els 930Km en caiac des del naixement fins al mar.
 • Una gran experiència personal i ambiental que ens ha permès concretar 10 punts clau per millorar en la nostra relació amb ella i tots els ecosistemes.

Finalitzada aquesta gran aventura, recorrent integralment en Caiac els 930Km del riu Ebre en 24 dies, entre el seu naixement a Fontibre (Cantàbria) i la desembocadura al mar Mediterrani, transcorrent 7 comunitats autònomes: Cantàbria, Castella i Lleó, la Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. És el riu més llarg d’Espanya, i el segon més llarg que desemboca al Mediterrani després del Nil.

De vegades creiem que els grans reptes s’han de fer en llocs llunyans i molt exòtics, o han d’estar basats en competicions ultra reconegudes; i oblidem que en qualsevol lloc podem viure aventures intenses que normalment no estan relacionades amb un dorsal o un entorn especialment extern, sinó que depenen de la nostra actitud i plantejament del projecte.

El descens integral de l’Ebre en Caiac encaixa perfectament en aquesta definició. Té una part evident de repte esportiu, transcorre per un territori proper però que s’ha recorregut poquíssimes vegades en aquesta modalitat, i incorpora 3 dels elements bàsics per que una aventura pugui ser considerada realment com a tal: dificultat, incertesa i risc.

Baixar aquest curs fluvial integralment en Caiac suposa un repte majúscul, tot i que la majoria de gent ho percep com una cosa relativament senzilla. Gairebé totes les persones tenen pocs coneixements del Caiac de riu o de travessia, i creuen que baixar un riu ampli com l’Ebre suposa poc esforç i poca tècnica, per que l’aigua és tranquil·la i el corrent sempre et va a favor. Això és un greu error de percepció, i per això és un projecte que s’ha realitzat tan poques vegades en la història.

La part de l’Alt Ebre la vam fer amb els caiacs d’aigües braves per recórrer muntanyes i congostos, comprenent trams d’aigües braves que requereixen un alt nivell tècnic per a poder superar-les. A més, durant moltes etapes d’aquesta part es navegava a vista sense cap informació prèvia sobre la zona, perquè hi ha moltíssims trams on mai es navega a causa del risc que suposa pels arbres caiguts combinats amb forts corrents.

La part del Mig Ebre ja ens va permetre utilitzar els caiacs de travessia, menys manejables i més pesats, però més eficients en la navegació. El repte d’aquesta part és superar els incomptables assuts que es van trobant pel recorregut, que suposen un obstacle important, de vegades fàcil de superar i altres molt complicat i fins i tot bastant perillós.

La part del Baix Ebre correspon a Catalunya i ja va fins al Mar, presentant ja un riu molt ampli i tranquil, i suposa només la dificultat de fer llargues distàncies gairebé sense ajuda del corrent i certa monotonia en el pas de les hores.

Una gran expedició que ens ha permès recórrer entorns fantàstics i conèixer poblacions de tot tipus, persones molt interessants vinculades al riu i adquirir grans aprenentatges que hem anat recollint en forma de reflexions i documentació per divulgar des de l’aigua sobre els reptes ambientals relacionats amb ella, i promoure actituds de lideratge sostenible en relació als cursos fluvials i a la natura en general.

L’equip BLUEBRO ha realitzat el descens integral, i tot això està plenament documentat. Dins de l’equip hi ha alguns membres que han aconseguit fer el recorregut en la seva integritat, i altres que, per algun problema físic puntual, han hagut de saltar- se alguna etapa o part d’ella. Però cadascú ha realitzat com a mínim un 85% del recorregut, i al ser un projecte d’equip, no hem volgut entrar en individualitats, perquè hem aconseguit un gran repte gràcies a la feina i el compromís de tots, i estem molt orgullosos que el conjunt ha pogut completar una gesta de gran valor que, a més aporta un gran impacte positiu en l’àmbit ambiental i de sostenibilitat.

Aquesta gran experiència ha permès obtenir des de l’aigua importants conclusions sobre els reptes ambientals d’un gran riu, i fer una proposta de 10 punts clau per millorar en la nostra relació amb ella i tots els ecosistemes:

A NIVELL PERSONAL:

 1. Consumir aliments d’agricultura tradicional i de proximitat
 2. Eliminar o Baixar dràsticament el consum de carn
 3. Evitar, reduir, i / o reciclar els nostres residus contaminants
 4. Comprometre’ns a que totes les nostres activitats siguin respectuoses amb l’aigua i els entorns naturals
 5. Convertir-nos en aigua sana

A NIVELL GOVERNAMENTAL O EMPRESARIAL:

 1. No més transvasaments i limitar cabals disponibles pels actuals
 2. Mitigar els impactes de les preses en la circulació de sediments del riu
 3. Limitació i reducció de les macro granges de ramaderia intensiva
 4. Promoure de l’agricultura ecològica tradicional i sostenible
 5. Gestió de conca única amb visió de sostenibilitat

 

Per |2020-10-09T14:56:24+02:009 d'octubre de 2020|Generals|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT