PLANIFICAR RUTES SOSTENIBLES

  • Per ser sostenibles és essencial fer una bona planificació de la ruta.
  • La natura no és un estadi esportiu perquè fem la nostre activitat.
  • La nostre presència al medi natural sempre tindrà un impacte Però podem fer que sigui negatiu, neutre o fins i tot, positiu.
  • Compartim 8 punts clau per planificar una ruta sostenible.

Per gaudir al màxim dels nostres entorns naturals, primer hem d’entendre l’alt valor ecològic que tenen, com són de fràgils, i com hi impactem en ells. I després ens hem d’aproximar de manera sostenible i respectuosa. I per això és essencial fer una bona planificació de la ruta i de tots els paràmetres que afecten la nostra interacció amb el medi.

Us vull compartir alguns punts clau a tenir en compte, però tot comença en que entenguem que la natura no és un estadi que ha estat construït per a les nostres activitats esportives. Està bé que l’aprofitem, però sempre des de la consciència, el coneixement i l’amor que ens ha de portar a voler-ho cuidar al màxim. La nostra presència sempre hi té un impacte, i hem de procurar que sigui el mínim possible, o ser neutres o, fins i tot, arribar a aportar alguna cosa positiva.

Aquí van alguns consells (8) a tenir en compte al planificar la vostra ruta:

1.- PLANIFICAR BÉ LA RUTA

Tant per seguretat com per sostenibilitat, és essencial que planifiquem bé la ruta abans de la nostra activitat. Entendre el terreny, saber on es pot passar i on no, informar-nos de les zones de especial protecció natural, etc. Avui en dia tenim una magnífica tecnologia que ens facilita enormement aquesta part clau en la nostra relació amb l’entorn natural. Jo sempre planifico la meva ruta amb el LAND, i després em baixo els tracks al meu GPS Twonav, i així sé que maximitzo la meva seguretat, el meu respecte al medi i el meu gaudiment en l’activitat.

2.- PLANIFICAR RESIDUS ZERO

A hores d’ara hem de tenir claríssim que a la natura no podem deixar cap mena de residu. Atenció: Ni inorgànic ni orgànic. Tots dos són residus, i no val pensar que ja es degraden. Els nostres residus orgànics també poden contaminar, perjudicar algunes espècies, alterar el paisatge o simplement embrutar. El que portem ho tornem. Sempre portar una bosseta per als vostres residus i, de passada, intenteu recollir-ne algun que trobeu a la vostra ruta.

3.- PLANIFICAR LA DISCRECIÓ

A la natura hi viuen moltes espècies sensibles. Tant en planificar la ruta com en estar-hi, hem de saber on hi ha espècies protegides i no apropar-nos; i en general saber estar en silenci i sense molestar els animals que habiten cada entorn.

4.- PLANIFICAR LA “NO EMPREMTA”

En dissenyar la nostra ruta i en avançar-hi (corrent, amb bici o com sigui): no trepitjar zones verges, no arrencar o agafar res, entendre que tot és vulnerable davant la nostra acció… especialment entorns més sensibles o protegits (arbres vells , troncs amb grans cavitats, molses, líquens, etc.). Tenen un gran valor ecològic i sovint no els donem importància.

5.- PLANIFICAR LA “NO INVASIÓ”

Evitar la introducció de qualsevol espècie invasora d’un altra zona. Hi ha moltes més de les que pensem. I nosaltres amb les nostres sabatilles, rodes de bici o cascos d’embarcacions les podem traslladar fàcilment d’un lloc a l’altre. Una petita neteja de les zones en contacte amb el terra o l’aigua en moure’ns d’un entorn a l’altre, és una precaució molt necessària.

6.- PLANIFICAR LA CONVIVÈNCIA

Als entorns naturals també hi ha persones que hi treballen i hi viuen, i sovint és un factor que passem per alt. Hem de respectar els usos ramaders o agrícoles de cada zona i els límits de la propietat: tancar tanques, no molestar el bestiar, portar gossos lligats, demanar permís a alguns llocs, etc.

7.- PLANIFICAR EL COMPLIMENT DE LA NORMATIVA

Informar-nos bé de les regulacions de cada entorn. Limitacions de parcs naturals o zones protegides. Saber si es pot acampar o no. Veure quin tipus de circulació o activitat està permesa. Conèixer les prohibicions sobre fer foc. I entendre que l’accés a la natura també requereix un acord col·lectiu que tots hem de complir.

8.- PLANIFICAR EL DESPLAÇAMENT

A la preparació de la nostra ruta també compta com ens movem fins al seu inici. Procurem sempre fer servir els transports més sostenibles, optimitzem els vehicles agrupant-nos al màxim, pensem en mesures de compensació quan usem l’avió i, en definitiva, maximitzem el nostre compromís amb la sostenibilitat global de la nostra activitat.

Seguint aquests passos simples i lògics, no només assegurem el benestar i la bellesa del nostre increïble Planeta: a més a més, estem construint un nivell millor de consciència individual i col·lectiva, i traçant un camí cap a un estàndard més alt com a espècie. ¡Així que a per totes!

Per |2022-03-24T19:45:34+01:0024 de març de 2022|Sostenibilitat|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected] Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT