NO RISK, NO GLORY

  • Només els que estan preparats per acceptar i gestionar el risc, estan preparats per l’èxit. 
  • 4 paràmetres clau per a gestionar el risc: Objectivitat extrema. Fer bé el què depèn de tu. Ser un radical de cada pas. I crear una xarxa de suport a l’equip. 
  • Els equips d’alt rendiment es tenen confiança, es recolzen en moments crítics i es protegeixen si algú falla.

Si volem crear valor, innovar, diferenciar-nos, explorar noves oportunitats i, en definitiva, apuntar a objectius ambiciosos, necessàriament haurem d’acceptar el risc de fallar i la necessitat de gestionar-lo de la millor manera possible.

Si no es vol assumir un determinat nivell de risc, estarem limitats a treballar per metes i projectes mediocres, poc valuosos i, gairebé sempre, gens estimulants.

Cada persona, cada emprenedor, cada aventurer, cada líder tindrà la seva metodologia per a controlar i enfrontar el risc, i haurà de ser molt disciplinat amb el seu sistema, doncs d’ell dependrà l’èxit o el fracàs de cada projecte.

A més, aquest no és un concepte absolut i objectiu, doncs la mateixa situació pot ser percebuda com d’altíssim risc per una persona, mentre que per una altre serà d’un nivell molt baix o controlat.

Però independentment del nivell de percepció d’un determinat risc, o de les capacitats o metodologia que tingui cada persona per enfrontar-lo, exposo quatre paràmetres que intento aplicar sempre en el meu procés tant en l’àmbit de les aventures extremes com en els meus projectes més empresarials, i que considero claus per fer una bona gestió del risc en qualsevol escenari o situació:

1-OBJECTIVITAT EXTREMA: Fer un gran esforç en la objectivitat per entendre la situació. Hi ha massa factors que poden emmascarar la nostra visió de la realitat: les emocions, els prejudicis, les opinions externes, les pors, la pressió, les ideologies o valors, i fins i tot la pròpia experiència (doncs és bona, però cada situació és diferent). Hem d’intentar superar tots aquests filtres per arribar a tenir una bona composició de les coses abans de traçar un pla, prendre decisions i passar a l’acció.

2-FER BÉ EL QUÈ DEPÈN DE TU: En qualsevol projecte complex i/o ambiciós, hi haurà moltes incerteses. L’estabilitat mai vindrà de l’entorn, i ho hem d’acceptar. Per això hem de cercar i construir l’estabilitat en nosaltres mateixos (a nivell personal, d’equip i d’organització). Aquesta part és la que ens empoderarà i ens donarà confiança per a no fallar i gestionar òptimament qualsevol situació de risc.

3-SER UN RADICAL DE CADA PAS: Per molta estratègia, molta inversió i molta preparació que hi hagi en un projecte, moltes vegades la diferència entre l’èxit o el fracàs radica en creuar bé una determinada esquerda.  Les persones exitoses saben fer bé aquest pas clau. Allà no fallen!  Quan identifiquem una situació mínimament complexa o altament crítica, hem de ser uns radicals de cada pas que donem.  Mantenir-nos serens, no distreure’ns amb altres factors, no cercar excuses ni culpables, ser molt valents però no temeraris, i humils però no modestos. Estem liderant o co-liderant un projecte ambiciós, ens hem preparat bé per fer-ho, i ara tenim que fer honor a cada pas clau cap l’objectiu.

4-XARXA DE SUPORT: Els equips d’alt rendiment són excel·lents en la confiança que mantenen entre els seus membres, en el suport que es donen en moments crítics i en recolzar-se si algú falla.  Entenen que els que s’arrisquen de veritat són els que realment posen el seu talent  al servei del projecte i que, per això, creen valor.  Y pel contrari, els equips mediocres estan plens de desconfiances, buscadors de culpables i excuses, experts justificadors de Power Point, i desincentivadors del compromís i el risc cap a qualsevol objectiu ambiciós.

Encara que soni una mica a tòpic, podríem resumir-lo  en la coneguda frase “No risk, no glory” (Sense risc no hi ha glòria). Però una frase o una actitud no serveix de res si no existeix al darrera el lideratge adequat per gestionar bé aquest risc. Cada líder amb el seu procés, però que no se’n oblidi aquests quatre punts essencials. Només els que està preparats per acceptar i gestionar el risc, estan preparats per l’Exit.

Per |2024-03-19T09:47:37+01:0019 de març de 2024|Generals, Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT