MÈTODE PERMA DE LA FELICITAT

  • El benestar personal i organitzacional hauria de ser la nostra missió bàsica, doncs és bo per cada persona, per les organitzacions i pel món. 
  • Les capacitats que creen el benestar són diferents de les que alleugen el dolor. 
  • El “Mètode PERMA” serveix per mesurar, entendre i treballar directament el benestar humà: emoció positiva, compromís, relacions, sentit i assoliment.

El patiment i el benestar són part de la condició humana, però les capacitats que creen el benestar de les persones no son les mateixes de les que alleugen o superen el dolor.

És important no confondre’s i entendre que eliminar les condicions limitants de la nostra felicitat, no és el mateix que construir les condicions favorables que fan que la nostra vida valgui realment la pena. És altament probable que durant la vida necessitem ambdues capacitats, però és segur que quant més treballem les que contribueixen al nostre benestar, més difícil serà que tinguem moments negatius, i més preparats estiguem per gestionar-los si arriben.

Tradicionalment la psicologia s’ha enfocat a tractar el patiment humà i els problemes mentals. Però les persones volem prosperar i no només sobreviure; i per això la psicologia hauria de donar molta importància a aquesta part, doncs necessitem i podem aspirar a cultivar la millor versió de nosaltres mateixos i viure una vida amb sentit, maximitzant la nostra capacitat per l’amor, la compassió, la creativitat, la curiositat, l’aprenentatge, la resiliència, la integritat i la saviesa.

Per aquesta raó soc tant fan del Dr. Martín Seligman, un dels pares de la “Psicologia Positiva”, qui entre altres moltes coses, va desenvolupar el “Mètode PERMA” per mesurar, entendre i treballar directament el benestar humà, i que s’aplica tant a les persones com a les organitzacions o, fins i tot, a les polítiques socials.

PERMA és l’acrònim en anglès de 5 paraules que corresponen a cinc blocs essencials per mesurar i treballar el  nostre benestar vital: POSITIVE EMOTION (Emoció positiva), ENGAGEMENT (Compromís), RELATIONSHIPS (Relacions), MEANING (Sentit), y ACCOMPLISHMENT (Assoliment).

Primer s’ha d’entendre que hi ha vies molt diferents per assolir una vida “feliç” (sigui quin sigui el contingut que cadascú li vulgui donar a aquesta paraula).  Una bona vida per una persona no és necessàriament bona per una altre.  Per això la bona psicologia positiva és descriptiva i no prescriptiva.  I o tracta tant de dir el que hem de fer o valorar, com d’entendre i trobar els factors clau que possibiliten el benestar, i que ens capaciten millor per fer bones eleccions i viure una vida plena alineada amb els nostres valors i interessos.

Intento resumir els eixos del sistema PERMA perquè es pugui entendre fàcil i ho puguem aplicar tant a la nostra vida com a la nostra feina, per nosaltres i les persones que ens envolten (família, amics, equips, organitzacions, etc.):

1)EMOCIÓ POSITIVA

Es refereix a l’habilitat individual de ser positiu i optimista sobre el passat, el present i el futur.

Certament unes persones tenen més facilitat que d’altres per connectar-se a les emocions positives, i aquest interval ve donat per la genètica. Però s’ha de ser conscient de tot això i saber que hi ha factors que poden treballar-se per ampliar molt el nostre límit natural.

Sabem que no es pot estar feliç sempre, però també hem d’assegurar-nos de que tenim suficients emocions positives per estar bé.  I si no les tenim, parem, pensem i treballem per tenir-les.  Identifiquem persones, esdeveniments, coses o circumstàncies que ens facin connectar amb aquesta positivitat.

Deures: L’objectiu és trobar formes d’incorporar emocions positives en el nostre dia a dia, i no posposar la nostra felicitat.  I això sempre en relació al nostre passat (bons records, gratitud, perdó…), present (gaudir, cuidar-nos, mindfulness…) i futur (essent optimistes, preparar-nos bé i tenint confiança).

2)COMPROMIS

Es refereix a com cada persona realitza activitats que l’absorbeixen física i mentalment.

Quan concentres les teves capacitats, fortaleses i atenció en una activitat reptadora perquè realment ho desitges i no per obligació. Et focalitzes més en el procés que en el resultat.  Aquí entres en “Flow”: flueixes en una activitat que et fa feliç, que pot ser un gran projecte o una petita acció com una bona conversa, arreglar una bici, tocar un instrument o cuidar el jardí.

Deures: És clau que dediquem els nostres esforços i capacitats a activitats que realment ens interessin. Sinó, no fluirem, i encara que obtinguem resultats, ens apartarem del nostre benestar i patirem.  Lògicament això és clau tant en la vida personal com, i sobre tot, en la professional. Dedicar gran part de la nostra vida a una cosa que no ens interessa és dirigir-nos directament a la part negativa de tota aquesta equació vital.

Si en alguna cosa hauríem de ser radicals en aquesta vida, és en dedicar el màxim temps possible a activitats que ens facin sentir feliços i compromesos.

3)RELACIONS

Es refereix a les relacions que construïm que ens aporten amor, suport i confiança.

Totes les experiències que contribueixen al benestar s’acostumen a amplificar a través de les nostres relacions, i son un dels millors antídots a les baixades de la vida.

Evolutivament som éssers socials, i connectar o col·laborar amb els demés incrementa la nostra supervivència. Per això és clau desenvolupar sòlides relacions potenciant la nostra capacitat per l’amor, la compassió, l’amabilitat, l’empatia, el treball en equip, la cooperació, la solidaritat, el compromís, etc.

Deures: hem de revisar i potenciar les nostres relacions positives. I fer-ho en tots els àmbits importants de la nostra vida: família, amics, veïns i companys de feina (que allà hi passem moltíssimes hores i no podem viure-les de forma tòxica o negativa). I si veiem algunes relacions que no son positives, analitzem-les i treballem-hi com a tema crucial; i si no és possible canviar aquesta relació, i ens xucla molta energia, apartem-nos-en.

4)SENTIT

Es refereix a com crear i connectar amb el sentit de la vida a través dels nostres valors i propòsit.

Normalment el sentit i el propòsit provenen d’estar connectats o al servei d’alguna cosa superior a un mateix. Hi ha moltíssimes vies per trobar el propòsit de cadascú, i la nostra felicitat i benestar a la vida estarà molt relacionat amb saber trobar la nostra.  Algunes de les més habituals son: religió, família, ciència, política, causes socials o ambientals, etc.  Aquí només s’ha d’anar en compte que el propòsit sigui realment autèntic i no n’adoptem un perquè ens és fàcil i còmode.

Deures: pregunta’t si la teva vida i la teva feina tenen un sentit; si està connectada a alguna cosa superior a tu mateix. El teu creixement personal i el teu benestar dependran de que trobis aquest propòsit i sàpigues donar passes (encara que siguin petites) per avançar i connectar-te amb ell.

5)ASSOLIMENT

Es refereix a les tasques o objectius que volem assolir i que ens fan sentir orgullosos.

En qualsevol àmbit (personal, professional, cultural, esportiu, social, etc.) necessitem posar-nos metes per tenir un camí i estar motivats per avançar.

És com funcionem els humans i s’aplica en petites i en grans tasques.  Per això son tant importants i hem de tractar-les amb la màxima consciència.

Els nostres somnis vitals no s’aconsegueixen de cop, sinó pas a pas, i aquí estan les nostres metes per fer-nos avançar cap a ells.

Deures: és important posar-nos metes que ens enfoquin al nostre benestar, i ens connectin amb les nostres emocions positives, propòsit i bones relacions.  Sovint ens dediquem simplement a lluitar per objectius que no estan alineats amb aquests factors clau per la nostra felicitat. I és important regular l’ambició i interès real d’aquestes metes, per no deixar-nos portar per les aparences, l’ego o el què la societat ens exigeix o espera de nosaltres com a èxit vital. El què compta és la nostra vida i el nostre equilibri de benestar, no el què els altres veuen de la nostra vida.

Analitzar aquests cinc blocs del mètode PERMA et permetrà consolidar factors clau que ja fas bé, i revisar-ne d’altres que tens pendents. Segur que pots evolucionar molt en tots o algun dels punts clau.

El benestar a la vida hauria de ser una de les nostres missions bàsiques (en nosaltres com a persones i a les nostres organitzacions). I no només perquè estarem més feliços i saludables a nivell personal, sinó perquè té conseqüències reals directes pel nostre entorn, la nostra feina, les nostres organitzacions i la nostra societat. En definitiva: el benestar de cada persona és bo pel món.

Per |2024-04-11T11:29:36+02:0011 d'abril de 2024|Generals, Lideratge|0 Comentaris

Deixeu un comentari


INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES

Finalitats: Publicar el seu comentari al blog de la plana web. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Conservació: Mentre la publicació en el blog estigui publicada a la plana web. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a [email protected]Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç d'Avisos Legals.


Viure experiències intenses per aprendre cada dia

ACTUALITAT